Pojezierze Gnieźnieńskie

biuro@stowarzyszeniepodzaglami.pl

Stronę przegląda teraz 63 gości
Spływ kajakowy - jez. Ostrowite Drukuj

Storarzysznie pod Żaglami zaprasza miłośników kajakarstwa na drugi spływ kajakowy z cyklu spływów po jeziorach gminy Trzemeszno finansowany z środków publicznych.

Rusz wiosłem - sezon 2019 Drukuj

Zarząd Stowarzyszenia pod Żaglami zaprasza adeptów i miłośników turystyki kajakowej na szkolenie z zasad pływania kajakiem oraz z zasad przebywania nad wodą połączone ze spływem po jez. Popielewskim w dniu 25.05.2019r godz. 10 - przystań żeglarska na terenie Rybakówki

Zgłoszenia tel.605365573 kol. Mirek

Liczba osób ograniczona ( 20 osób na jeden spływ)

Rajd rowerowy 3 Maja Drukuj

Rajd rowerowy z okazji święta 3 Maja

W dniu 3 maja br. wraz z grupką śmiałków członkowie Stowarzyszenie Pod Żaglami wyruszyło w trasę na rowerach z Trzemeszna do Mogilna (przez Ławki, Palędzie Kościelne i Padniewo). Ponieważ wystartowaliśmy już o 8:30 i tempo jazdy podkręcał 3 osobowy gnieźnieński team – Fast Bike, udało się nam być przed rozpoczęciem Biegu Jana Kilińskiego. Wszyscy uczestnicy trzymaliśmy kciuki za półmaratończyków wierząc, że mimo niesprzyjającego wiatru pokonają tę w końcu niełatwą trasę biegową. Aby nie przeszkadzać biegaczom na szlaku odczekaliśmy na mogileńskim rynku aby potem w Wylatowie odbić na Płaczkowo, Szydłowo, Mijanowo i w Popielewie wróciliśmy na trasę biegu i zakończyć rajd z biało-czerwonymi sztandarami w dłoni na trzemeszeńskim stadionie. Bardzo radosny i wzruszający to dla nas moment. Pokonaliśmy w sumie 54 km jadąc na rowerach pod wiejący wiatr w drodze powrotnej. Wszystkim uczestnikom rajdu dziękujemy za udział,a biegaczom należą się ogromne gratulacje.

Rajd rowerowy był współfinansowany ze środków otrzymanych z Gminy Trzemeszno w ramach zadania publicznego kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i dziedzictwa narodowego

Spływ kajakowy _jez. Popielewskie Drukuj

Pierwszy spływ kajakowy po jez. Popielewskim na trasie Lubiń – Popielewo - Trzemeszno.

W dniu 27 kwietnia 2019 roku odbył się pierwszy z „ Cyklu czterech spływów kajakowych po jeziorach Ostrowickim,Popielewskim,Szydłowieckim i Kamienieckim na terenie gminy Trzemeszno”. Wyjazd grupy nastąpił o godz. 9.00 z Trzemeszna  z placu Kosmowskiego do Lubinia, gdzie na świetnie zagospodarowanej plaży zwodowaliśmy kajaki . Po przeprowadzeniu przez instruktorów szkolenia dotyczącego bezpieczeństwa na wodzie oraz omówieniu regulaminu spływu, dobrano obsady kajakowe. Po krótkiej rozgrzewce wyruszyliśmy wzdłuż rozwiniętej linii brzegowej jeziora Popielewskiego. Kierując się z północnego zachodu na południowy wschód, dotarliśmy do brzegu na wysokości miejscowości Cytrynowo. Po krótkim odpoczynku i skromnym posiłku, obraliśmy kurs na Bystrzycę przy wzmagającym wietrze i fali na wodzie. Obserwując przyrodę oraz zachowanie się lustra wody i fali dotarliśmy do Bystrzycy. Ostatnim etapem naszej wyprawy to odcinek, który kończył się w Trzemesznie na „Rybakówce” gdzie czekało na nas ognisko z kiełbaskami i napojami. Około godziny 15.00 zakończyliśmy spływ, zrobiliśmy pamiątkowe zdjęcia, podziękowaliśmy wszystkim uczestnikom i zdrowo umęczeni  wioślarskim wysiłkiem wróciliśmy do domu. Spływ był dofinansowany przez Urząd Miasta w Trzemesznie w ramach projektu dla rozwoju sportu. Atrakcją dla najmłodszych kajakarzy była wizyta w mini ” ZOO” na ul. Mogileńskiej. Podziwialiśmy papugi, gęsi, pawie, króliki, pieski, łabędzia, świnki, kozy, owce i trzy dorodne konie w galopie.

Drugi spływ kajakowy z tego cyklu odbędzie się 26.05.2019 r. /niedziela/   po jeziorze Ostrowite. Trasa Bieślin – Ostrowite od 9.00 do 15.00.

Rajd rowerowy _3 Maja Drukuj

Storarzysznie pod Żaglami zaprasza miłośników turystyki rowerowej na pierwszy rajd rowerowy z cykłow rajdów po ziemi gminy Trzemeszno finansowany z środków publicznych.

Spływ kajakowy - jez. Popieleskie Drukuj

Storarzysznie pod żaglami zaprasza miłośników kajakarstwa na pierwszy spływ kajakowy z cyklu spływów po jeziorach gminy Trzemeszno finansowany z środków publicznych.

<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 50